r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel klaagt machtsmisbruik Gazprom aan

woensdag 22 april 2015, 12:03

BRUSSEL (ANP) - Brussel is niet te spreken over het Russische gasbedrijf Gazprom. Het concern zou zijn machtspositie in met name Centraal- en Oost-Europese EU-lidstaten misbruiken. Daarom heeft de Europese Commissie woensdag een officiële aanklacht naar het bedrijf gestuurd.

De intentie van Brussel lekte eerder deze week al uit. Brussel onderzoekt de praktijken van Gazprom al geruime tijd, maar de zaak kwam op een lager pitje te staan als gevolg van de spanningen in Oekraïne, dat gas doorvoert naar Europa, en de Europese sancties tegen Rusland. Als de commissie concludeert dat Gazprom Europese concurrentieregels heeft geschonden, dan riskeert het concern een flinke boete.

,,Gas is een essentiële grondstof in ons dagelijks leven: we verwarmen er onze huizen mee, we koken ermee en het levert elektriciteit. Zorgen voor eerlijke concurrentie in de Europese gasmarkt is daarom van het uiterste belang'', aldus Europees Commissaris van Mededinging Margrethe Vestager.

Volgens Brussel legt Gazprom ontoelaatbare beperkingen op aan afnemers in landen als Polen, Bulgarije en de Baltische Staten. Zo mogen deze het gas niet over de grens doorverkopen. Deze praktijken leiden bovendien tot hogere prijzen en in de ogen van Brussel is dit in strijd met de vrije handel van gas in Europa.

Gazprom heeft nu twaalf weken om op de aanklacht van Brussel te reageren. De commissie benadrukt dat het sturen van de aanklacht nog geen eindoordeel is.

Vestager onderstreepte dat de zaak niets te maken heeft met de huidige spanningen tussen de EU en Rusland wegens diens bemoeienis met Oekraïne. ,,Alle bedrijven op de Europese markt moeten de Europese regels naleven, of ze nu Europees zijn of niet'', verklaarde Vestager.

In een eerste reactie liet het Russische bedrijf weten de klacht van Brussel ,,ongefundeerd'' te vinden. Het bedrijf stelt volledig volgens de wetten te opereren. Gazprom denkt het geschil via gesprekken tussen Rusland en de Europese Unie te kunnen oplossen. Daar voelt Vestager echter niets voor.

De aanklacht tegen Gazprom komt een week nadat Brussel bekendmaakte het gedrag van de Amerikaanse internetgigant Google te onderzoeken.

Delen

Terug naar boven