r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Koenders wil snel oplossing bootvluchtelingen

zondag 19 april 2015, 22:58
gewijzigd

LUXEMBURG (ANP) - Er moet snel een ,,beter gecoördineerde en samenhangende oplossing'' voor het probleem van bootvluchtelingen die naar Europa komen en daarbij het risico lopen in de Middellandse Zee te verdrinken. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dat zondagavond laten weten vanuit Luxemburg, waar hij is voor overleg met EU-collega's maandag.

Koenders laat in een reactie aan het ANP weten: ,,De wereld is geschokt door de verschrikkelijke ramp die zich op de Middellandse Zee voltrekt. Mijn sympathie gaat allereerst uit naar allen die hun leven hebben verloren, en al hun vrienden en familie. Dit geweld moet stoppen en vereist een veel beter gecoördineerde en samenhangende oplossing. Er is geen tijd te verliezen om tot een samenhangend pakket van maatregelen te komen. Daar zal ik met mijn collega's in Luxemburg over spreken.''

Nederland draagt op dit moment met een Nederlands kustwachtvliegtuig bij aan de EU-missie Triton in de Middellandse Zee. Het vliegtuig voert tot eind april surveillancevluchten uit boven zee, op zoek naar boten met migranten erop. Dat gebeurt in het kader van de Europese grensbewaking, in de Frontex-operatie Triton. Het vliegtuig opereert vanaf Sicilië.

Terug naar boven