r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kritiek na nieuwe ramp met vluchtelingenboot

zondag 19 april 2015, 16:10

ROME (ANP) - Op de Middellandse Zee heeft zich mogelijk de grootste ramp met een boot vol vluchtelingen tot nu toe voltrokken. Het schip met zo'n zevenhonderd mensen aan boord kapseisde in de nacht van zaterdag op zondag. Gevreesd wordt dat de meesten zijn verdronken. Zondag ontbrandde van alle kanten de kritiek op de Europese Unie, die maandag zal praten over de vluchtelingenproblematiek.

Het schip sloeg om ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Een passerend koopvaardijschip zag de boot omslaan en sloeg alarm. Waarschijnlijk kapseisde het schip doordat de inzittenden de aandacht van het schip probeerden te trekken en daarbij de boot uit evenwicht brachten. Slechts 28 mensen zijn vooralsnog gered.

Het lenteweer zorgt ervoor dat er veel meer vluchtelingen vanaf de Afrikaanse kust in de richting van met name Italië varen. Die overtocht is levensgevaarlijk: sinds het begin van dit jaar zijn al zo'n 1500 mensen omgekomen. Vorig jaar stierven 3600 mensen in de Middellandse Zee. Zo'n 170.000 mensen kwamen in 2014 wel aan.

De Europese Unie krijgt na de nieuwe ramp de wind van voren. Paus Franciscus riep tijdens zijn zondagse mis in Rome de internationale gemeenschap op om rampen zoals deze te voorkomen. De premiers van Malta en Italië reageerden woedend. Zo vergeleek premier Joseph Muscat van Malta het ,,wegkijken van Europa en de rest van de wereld voor de tragedie die zich aan het voltrekken is in de Middellandse Zee'', met het wegkijken bij genocides in het verleden.

De EU heeft wel een speciale operatie lopen in de Middellandse Zee, operatie Triton. Critici vinden dat die moet worden uitgebreid, omdat Triton nu te weinig om het lijf heeft. Daarin lijken ze bijval te krijgen van de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini. Die zei zondag dat ,,het tijd is dat de EU direct een einde maakt aan dit soort tragedies''. Premier Renzi van Italië wil dat deze week een speciale ontmoeting van de EU komt over de vluchtelingenstroom. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag spreken over de problematiek op een al geplande bijeenkomst in Luxemburg.

Delen

Terug naar boven