r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Jean-Marie Le Pen trekt zich terug voor verkiezingen

maandag 13 april 2015, 9:50

PARIJS (ANP) - De oprichter van het Front National (FN), Jean-Marie Le Pen, ziet af van zijn kandidatuur voor verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA). Hij doet dat om de ruzie binnen zijn partij en familie niet verder op de spits te drijven, meldde de krant Le Figaro maandag. Le Pen zei dat hij offers moet brengen voor de toekomst van de partij en de partij niet mag beschadigen.

De stap volgt op een slaande ruzie met zijn dochter Marine die in 2011 het FN heeft overgenomen. Zij 'verbouwt' het door extreemrechtse krachten gekoesterde front tot een brede volkspartij tegen immigratie, tegen de EU en voor protectionisme. Omdat vader Le Pen het maar niet kan laten omstreden uitspraken te doen, vreest Marine dat veel kiezers afhaken. Daarom is ze vorige week publiekelijk begonnen haar vader van het politieke toneel te zetten. Zo zei ze dat hij beslist geen kandidaat in PACA mocht worden.

De kandidatuur blijft evenwel een familiezaak. Jean-Maries 25-jarige kleindochter Marion Maréchal-Le Pen gaat voor het FN in de regio PACA de verkiezingsstrijd in samen met partijgenoot en europarlementariër Bruno Gollnisch. Jean-Marie steunt zijn kleindochter die een nicht is van Marine Le Pen.

Delen

Terug naar boven