r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Jean-Marie Le Pen peinst niet over pensioen

donderdag 9 april 2015, 22:23

PARIJS (ANP) - Jean-Marie Le Pen is absoluut niet van plan om zijn politieke loopbaan te beëindigen, zoals zijn dochter Marine graag zou zien. ,,Marine Le Pen wenst mij misschien dood, dat zou kunnen, maar ze moet niet rekenen op mijn medewerking'', reageerde de 86-jarige oprichter van het Front National (FN) donderdag tegenover het Franse RTL.

De vete tussen vader en dochter is tot een kookpunt gekomen. Marine (46) is de escapades van haar vader beu en wil zijn kandidatuur voor regionale verkiezingen dwarsbomen, kondigde ze woensdag aan. Jean-Marie zet zijn kandidatuur gewoon door. Hij denkt dat zijn dochter hem toch niet uit de partij zal durven zetten. ,,Dat zou compleet gestoord zijn'', zegt hij. ,,Het zou gezien mijn prestige aanzienlijke turbulentie binnen de partij veroorzaken.''

Een reactie van Marine Le Pen liet niet lang op zich wachten: ze liet donderdagavond via Twitter weten dat ze binnen het FN een disciplinaire procedure tegen haar vader heeft geopend. Hij moet voor het partijbureau verschijnen. Ze voegde eraan toe dat haar vader ,,zijn consequenties moet verbinden aan de problemen die hij zelf heeft veroorzaakt''.

Waar Jean-Marie Le Pen vooral bekendstaat om zijn ongenuanceerde, discriminerende en antisemitische uitspraken, probeert zijn dochter uit alle macht het FN acceptabel te maken voor een breder publiek. Ze richt haar pijlen vooral op de EU, immigratie en het behoud van de Franse identiteit.

Pa Le Pen blijft echter regelmatig voor opschudding zorgen met omstreden uitspraken. Zo noemde hij onlangs de moord op miljoenen Joden ,,een detail van de Tweede Wereldoorlog''. Ook nam hij het op voor maarschalk Philippe Pétain, die tijdens de oorlog als leider van Vichy-Frankrijk nauw met de nazi's samenwerkte.

Terug naar boven