r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Marine Le Pen wil vader uitschakelen

woensdag 8 april 2015, 14:58
gewijzigd
vlag Frankrijk wapperend

PARIJS (ANP) - De partijleider van het Franse Front National (FN), Marine Le Pen (46), wil dat haar vader en stichter van het FN, Jean-Marie Le Pen, helemaal van het politieke toneel verdwijnt.

Marine Le Pen nam in 2011 de partij van haar vader over. Ze heeft haar nu 87-jarige vader ,,met droefheid in kennis gesteld dat ze zich 17 april in het partijbestuur zal verzetten tegen zijn kandidatuur voor regionale verkiezingen in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur'', meldden Franse media woensdag.

Volgens Marine is haar vader ,,bezig met zijn politieke zelfmoord''. Marine Le Pen maakt van het front een brede volkspartij tegen de EU, tegen immigratie en voor protectionisme. In peilingen komt het FN tegenwoordig veel als eerste of tweede partij naar voren. Marine wil in 2017 president worden. Pa Jean-Marie doet graag schokkende uitspraken en omringde zich jarenlang met extreemrechtse figuren, wat veel kiezers afschrikte. Tot ergernis van Marine kan haar vader, die erevoorzitter van de partij is, het maar niet laten.

Begin deze maand zei hij weer dat de Jodenvervolging in de tijd van de nazi's (1933-1945) maar een detail van de hele Tweede Wereldoorlog is. Hij spuwde ook zijn gal over de koers van zijn dochter en zei in een vraaggesprek met het rechtse blad Rivarol dat maarschalk Philippe Pétain (1856-1951) ten onrechte als verrader wordt gezien.

Pétain heulde met de Duitse bezetters (1940-1944) terwijl hij een regime vestigde met als hoofdkwartier Vichy. Pétains aanhang heeft ook een plaats in het Front National, aldus de oprichter van het FN. FN-vicevoorzitter Louis Alliot noemde Jean-Maries laatste uitspraken ,,schandalig''.

Pétains Vichy-regime blijft pijnlijk. Frankrijk zette niet zoals het Britse Rijk de strijd tegen de nazi's voort, maar ging na verloren veldslagen in 1940 met veel energie samenwerken met de nazi's. Pétain was een held uit de Eerste Wereldoorlog en kreeg de macht van het parlement en heel veel steun van de bevolking. Het was de destijds impopulaire Charles de Gaulle (1890-1970) die wist te bereiken dat zijn land ondanks 'Vichy' tot de winnaars van de oorlog werd gerekend.

Delen

Terug naar boven