r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Economie als veroorzaker én slachtoffer van klimaatverandering

donderdag 2 april 2015, 13:46

DEN HAAG (PDC) - Het tegengaan van klimaatverandering kost geld, maar niets doen kost meer; klimaatverandering leidt namelijk tot grote economische schade. Elke graad klimaatopwarming zou alleen al de Verenigde Staten tientallen miljarden per jaar aan stormschade kosten. Dat blijkt uit het proefschrift van Francisco Estrada Porrua waarop hij gisteren promoveerde aan de Vrije Universiteit. De impact van klimaatverandering op de economie is volgens Estrada veel groter dan tot nu toe werd gedacht. Zijn onderzoek bevestigt ook dat de mens schuldig is aan klimaatverandering. 

Estrada benaderde klimaatverandering vanuit een heel nieuwe invalshoek: als econometrist bestudeerde hij het probleem vanuit een economisch perspectief. De mens mag dan aan de ene kant wel de veroorzaker zijn, maar dit betekent aan de andere kant ook dat wij onze invloed positief aan kunnen wenden. Zijn onderzoek biedt daarmee hoop.

Ontwikkelingen in de economie zijn terug te zien in de uitstoot van CO2. Estrada haalt de twee wereldoorlogen als voorbeeld aan. Tijdens de oorlogen daalde het Bruto Binnenlands Product, waardoor er ook minder energie gebruikt werd. Je kunt daardoor sporen van grote gebeurtenissen terugzien in de klimaatverandering. Ook beleid laat zijn sporen na: begin dit millennium werden Cfk’s verboden vanwege het gat in de ozonlaag, maar het onbedoelde positieve bijeffect van dat verbod was dat dit ook de klimaatverandering tegenging.

Bron: VU, BNR Radio

Terug naar boven