r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitse bank spant rechtszaak aan tegen ECB

donderdag 2 april 2015, 13:18

FRANKFURT (ANP) - Een Duitse bank heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Europese Centrale Bank (ECB) omdat de kredietverlener niet onder het toezicht van de ECB wil vallen. De kosten die zijn verbonden aan het ECB-toezicht zouden te hoog zijn voor de bank. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal.

De regionale bank Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank) heeft de zaak aangespannen bij het Europese hof. Sinds november houdt de ECB toezicht op de 120 grootste banken van Europa. Eerder werd dat gedaan door de nationale toezichthouders en centrale banken.

L-Bank stelt dat er fors hogere kosten zijn verbonden aan het toezicht van de ECB, waardoor de kredietverlening aan klanten in het gedrang komt. Daarom wil de bank weer onder het toezicht komen van de Duitse financiële waakhond Bafin en de Bundesbank. Bovendien is het zakelijke model van de bank heel eenvoudig waardoor toezicht van de ECB onnodig is, aldus L-Bank.

L-Bank had eind 2013 ongeveer 70 miljard euro aan bezittingen en verstrekt kredieten aan lokale projecten, huishoudens en bedrijven. In totaal vallen 21 Duitse banken onder het toezicht van de ECB.

De ECB bevestigde dat een zaak is aangespannen tegen de centrale bank, maar wilde verder geen commentaar geven.

Terug naar boven