r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Koenders: Europa moet slagkracht krijgen

maandag 30 maart 2015, 20:46
Extraordinary Foreign Affairs Council in pictures
Bron: The Council of the European Union

LEIDEN (ANP) - Een Europees leger ligt niet direct voor de hand als het aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ligt. Maar ,,Europese slagkracht'' is wel nodig. En Europa moet niet bang zijn om zijn militaire middelen in te zetten.

,,We hebben militaire instrumenten als Battlegroups die nu lijken op die mooie bank van je oma die nog in folie ingepakt is. We moeten bereid zijn om die te gebruiken als dat volkenrechtelijk en buitenlandpolitiek nodig zal zijn'', aldus Koenders.

Hij zei dat maandagavond in zijn 'Europa-speech' voor studenten van de universiteit van Leiden. Deze tijd van dreigingen aan de grenzen van Europa - van Mali tot Pakistan - vragen volgens hem om een ,,gedeeld, sterk en overtuigd buitenlandpolitiek optreden''. Een verdeeld Europa is namelijk een zwak Europa, aldus Koenders.

,,Maar om naar buiten toe sterk te staan, is onderling vertrouwen binnen Europa essentieel'', meent hij. En daarbij is het van groot belang dat Brussel èn de Europese landen het vertrouwen van hun burgers terugwinnen. Goed bestuur is daar een cruciaal onderdeel van.

En op dat laatste wil Koenders inspringen. Hij wil een ,,Europese agenda voor goed en democratisch bestuur''. Want goed ,,functionerende instituties zijn de sleutel tot het vertrouwen'' van de burger. Hij pleit voor een ,,nieuw, nuchter Europees contract'' dat ,,concrete resultaten'' levert.

Daarbij gaat het in de Unie om de bekende zaken zoals groei en banen, een digitale markt en een energieunie. Maar ook landen moeten het vertrouwen terugwinnen van hun burgers. Het gaat hem dan vooral om goed bestuur want ,,dat staat aan de basis van welvaart, vrede en veiligheid''.

Terug naar boven