r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Team openbaar Lyceum de Amersfoortse Berg het beste op scholieren-Grondwetdag

maandag 30 maart 2015, 9:40

DEN HAAG (PDC) - Het team van de Amersfoortse Berg in Amersfoort kwam als winnaar naar voren tijdens de Grondwetdag op zaterdag 28 maart in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Op deze dag gingen zes teams van middelbare scholieren met elkaar in discussie over de rol van de Eerste Kamer in het twee-kamerstelsel.  Deze dag werd georganiseerd door het Montesquieu InstituutProDemos en Tilburg University en maakte deel uit van de Grondwetdag. Na een inleiding van de hoogleraren Ernst Hirsch Ballin en Wim Voermans gingen de scholieren steeds na een pitch van elk team met elkaar in discussie onder leiding van politiek verslaggever Ferry Mingelen. 

Het winnende stelde voor de senatoren in de Eerste Kamer in te delen in drie blokken: rood, blauw of groen. Deze blokken staan vervolgens voor links, midden en rechts. Elk blok krijgt één stem. De Eerste Kamer blijft zo een politiek orgaan, maar de nadruk ligt op een deskundige beoordeling van wetgeving en niet op de directe partijpolitieke binding met de partij in de Tweede Kamer. Daarnaast pleitten zij voor een verbeterde vertegenwoordiging van de provincies in de Eerste Kamer.

De jury, bestaande uit Lex Oomkes (politiek commentator Trouw), Jeroen Kiewiet (docent Staats- en Bestuursrecht Tilburg University) en voorzitter  Marleen Barth (voorzitter PvdA-fractie Eerste Kamer) noemde het winnende voorstel origineel en creatief. De jury keek niet alleen naar inhoud maar ook naar presentatie en originaliteit. Wel meende de jury dat het voorstel nog verder moet worden uitgewerkt. 

De andere teams kwamen natuurlijk ook aan bod. Het eerste team van het Stedelijk Gymnasium Leiden en het Avicenna college in Rotterdam pleitten voor een terugzendrecht voor de Eerste Kamer met behoud van het vetorecht. Het Wartburg college in Rotterdam stelde dat er hogere eisen aan nevenfuncties moeten worden gesteld. De Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle was van mening dat de Eerste Kamer gedepolitiseerd moet worden om goed te kunnen functioneren. Het tweede team van het Stedelijke Gymnasium Leiden presenteerde het idee om vijf geborgde zetels toe te voegen aan de Eerste Kamer voor wisselende leden.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hield tenslotte een korte toespraak en reikte de prijs aan het winnende team uit. 

Delen

Terug naar boven