r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bondsdag stemt in met Duitse tolplannen

donderdag 26 maart 2015, 16:31

BERLIJN (ANP) - De Duitse Bondsdag zal vrijdag instemmen met de tolplannen voor personenauto's van minister Alexander Dobrindt. Na een kleine wijziging in het wetsvoorstel ging het parlement akkoord. De vignetten die buitenlandse automobilisten kunnen aanschaffen voor de duur van tien dagen krijgen drie prijsklassen. Naarmate de auto meer milieuvervuiling veroorzaakt moet meer worden betaald.

Bezitters van de schoonste auto's moeten 5 euro neertellen, er is een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers betalen 15 euro voor tien dagen, meldde de website auto.de donderdag. Duitse autobezitters moeten een jaarvignet aanschaffen maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Dobrindt denkt door de drie tariefgroepen 13,6 miljoen euro per jaar meer binnen te halen. De totale inkomsten van de 'buitenlandertol' schat hij op 513,6 miljoen euro. Tegenstanders in Duitsland denken dat dat veel minder zal zijn. Na twee jaar worden de inkomsten geëvalueerd, staat in de aangepaste plannen.

Ten aanzien van gevoeligheden rond de privacy van bestuurders heeft de politiek ook water bij de wijn gedaan. Gegevens van bestuurders zullen een jaar bewaard worden in plaats van de drie jaar die aanvankelijk waren voorzien.

Buurlanden als Nederland zijn fel gekant tegen de tol. De Europese Commissie moet nog een oordeel vellen of de plannen niet in strijd zijn met Europese regels. De zaak zal waarschijnlijk aan het eind van de rit moeten worden beoordeeld door het Europese Hof van Justitie.

Delen

Terug naar boven