r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Koenders overlegt met Duitse ambtgenoot over uitbreiding samenwerking

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), gepubliceerd op woensdag 25 maart 2015.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag in Berlijn met zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier gesproken over verdere uitbreiding van de bilaterale samenwerking. Bij die gelegenheid heeft hij ook zijn condoleances overgebracht voor de slachtoffers van het toestel van Germanwings dat gisteren neerstortte in Zuid-Frankrijk. Duitsland heeft positief gereageerd op de door Koenders aangeboden Nederlandse forensische expertise bij de afwikkeling van de ramp.

De ministers spraken onder andere over verdere samenwerking op de dossiers Oekraïne, Afghanistan en Mali. Dat Duitsland en Nederland bij internationale crises goed kunnen samenwerken is al eerder bewezen, zoals in het noorden van Afghanistan, waar beide landen nog altijd samen optrekken voor meer veiligheid. Beide landen werken ook nauw samen in de strijd tegen ISIS. Ook het komende Duitse voorzitterschap van de OVSE, in 2016, de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor het monitoren van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne, kwam aan bod.

‘We worden geconfronteerd met een groeiende instabiliteit rond Europa, zoals in landen als Libië en Syrië, maar ook in Oekraïne. Het is daarom van belang nauwkeurig te kijken waar we intensiever kunnen samenwerken met onze Duitse collega’s’, aldus Koenders.

De crisis in Libië kwam tijdens het gesprek ook aan de orde. De ministers spraken vooral over de rol die de EU kan op zich kan nemen in Libië. Koenders: ‘De ontwikkelingen in Libië zijn zorgwekkend. De opkomst van extremistische groeperingen en mensensmokkel treffen heel Europa. VN-gezant Léon Bernardino verdient onze volledige steun bij het zoeken naar een politieke overeenkomst'.

Verder spraken de ministers over het belang van verdere hervormingen in Oekraïne. ‘De aanhoudende gevechten in het oosten van Oekraïne maken hervormingen niet gemakkelijker, maar verdere stappen op het gebied van veiligheid, decentralisatie en verbetering van de rechtsstaat zijn nodig’, zei Koenders. 'De effectiviteit van gezamenlijke inzet in Oekraïne moet worden vergroot. Ik heb veel waardering voor de actieve rol die Duitsland speelt bij inspanningen om het conflict in Oost-Oekraïne te de-escaleren'.


Terug naar boven