r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Speciaal team Europol aanpak mensensmokkel

dinsdag 17 maart 2015, 13:00
Boot met migranten
Bron: Copyright Frontex

DEN HAAG (ANP) - De Europese politieorganisatie Europol heeft dinsdag een speciaal team opgericht dat de sterk toegenomen stroom gesmokkelde vluchtelingen vanuit het Middellandse Zeegebied moet bestrijden. Ook Nederland maakt hier deel van uit.

Dit zogenoemde Joint Operational Team (JOT) Mare gaat zich speciaal richten op criminele organisaties die vluchtelingen naar Europa smokkelen. Deze groepen worden gelinkt aan mensensmokkel, drugshandel, vuurwapenhandel en terrorisme.

Europol heeft voor Nederland twee verdachten in beeld, maar nog geen complete groepen. Nederland zit ook in het nieuwe gezamenlijke team van specialisten uit dertien Europese landen, dat permanent bij Europol zit.

Het nieuwe team verzamelt en combineert alle Europese inlichtingenbronnen en gaat vervolgens gecoördineerde acties tegen de mensensmokkelaars op touw zetten. Ook gaat de geanalyseerde informatie gedeeld worden met de Europese grenscontroleorganisatie Frontex en is er nauwe samenwerking met Interpol en experts van de Europese landen.

Volgens Europol zijn er vorig jaar meer dan 3000 vluchtelingen verdronken toen ze via de Middellandse Zee probeerden te vluchten naar Europa. Dit jaar zijn er al 1000 doden te betreuren, motiveert de Europese politieorganisatie de noodzaak van het nieuwe team.

Volgens de directeur van Europol, Rob Wainwright, opent zijn organisatie ook de jacht op de kopstukken van de vele criminele organisaties die zich bezighouden met de mensensmokkel. ,,Over deze masterminds weten we nog niet genoeg.'' Hij wil daar snel verandering in brengen.

Delen

Terug naar boven