r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk krijgt twee jaar uitstel om aan begrotingsregels te voldoen

dinsdag 10 maart 2015, 17:24
Franse en Europese vlaggen
Bron: © PDC

DEN HAAG (PDC) - Ook van de Ecofin hoeft Frankrijk pas in 2017 zijn begroting op orde te hebben. De Europese ministers van Financiën volgen daarmee het advies van de Europese Commissie om Frankrijk langer de tijd te geven om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen. 

De Europese Commissie kwam op 25 februari met het advies voor uitstel. De Raad vindt dat uitstel gerechtvaardigd vanwege de budgettaire inspanningen die Frankrijk vanaf 2013 heeft gedaan en vanwege de slechte economische omstandigheden.    

Verschillende Europese landen hebben zich tijdens de Raad kritisch uitgelaten over de verlenging. Premier Rutte liet eerder weten het voorstel wel te steunen omdat Nederland vergelijkbaar uitstel kreeg in 2013. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem onderstreepte de forse bezuinigingseis van meer dan 50 miljard die aan het uitstel is gekoppeld. Hij vindt dan ook niet dat Frankrijk gematst wordt. 

Het is inmiddels de derde keer dat de deadline voor Frankrijk wordt verlengd. Het land staat al sinds 2009 onder verscherpt toezicht. Toen werd de eerste deadline voor het terugbrengen van het begrotingstekort op 2012 geplaatst. 

Bron: NOS

Terug naar boven