r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Westelijke Balkan: debatten over voortgang richting Europese integratie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2015, 17:08.

De landen van de Westelijke Balkan hopen allemaal op de middellange termijn toe te treden tot de EU maar de cijfers laten zien dat ze hebben moeite om de economische crisis te overwinnen, corruptie aan te pakken en persvrijheid te garanderen. De leden debatteren op 10 maart over de jaarlijkse voortgangsverslagen van Montenegro, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Servië over de voortgang voor toetreding tot de EU en over het integratieproces van Kosovo

Zoals uit de cijfers blijkt, is de hoge werkloosheid een gemeenschappelijke zorg in de regio evenals corruptie en het gebrek aan persvrijheid, terwijl landen als de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Montenegro redelijk goed scoren wat betreft het ondernemingsklimaat.

De grafieken bevatten onder andere gegevens over de zes huidige en potentiële kandidaat-lidstaten van de westelijke Balkan: Albanië, Bosnië en Herzegovina, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Kosovo, Montenegro en Servië. De EU heeft de onderhandelingen geopend met twee van hen - Montenegro en Servië, en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Albanië hebben officieel de kandidaat-status toegekend gekregen.

De gegevens betreffende de bevolking, het Bruto Binnenlandse Product, werkloosheid en de in- en uitvoer uit en naar de EU komen van Eurostat. De corruptieperceptie is een index ontwikkeld door Transparency International, De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen zorgde voor de index van de persvrijheid en de Wereldbank rangschikt landen naar gelang de toestand van het ondernemingsklimaat.

Bekijk onze reeks grafieken met de economische en sociale gegevens over de huidige en potentiële kandidaat-lidstaten uit de regio.

De plenaire debatten over Montenegro, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Servië en Kosovo kunnen op dinsdagavond live worden gevolgd.

REF. : 20150309STO32486

Bijgewerkt op: ( 10-03-2015 - 17:15)


Terug naar boven