r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitsland: NAVO-chef verspreidt propaganda

zaterdag 7 maart 2015, 16:20
gewijzigd

HAMBURG (ANP/RTR) - Europese leiders hebben kritiek geuit op generaal Philip Breedlove, de militair leider van de NAVO in Europa, vanwege zijn uitspraken over het conflict in Oost-Oekraïne. De Duitse regering spreekt van ,,gevaarlijke propaganda'', meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag op basis van regeringsbronnen.

Breedlove zou de militaire rol van Rusland bij het conflict in Oekraïne hebben overdreven. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier heeft zijn beklag gedaan bij secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO, de hoogste leider van het bondgenootschap.

Andere Europese landen hebben woensdag tijdens een NAVO-bijeenkomst ook kritiek geuit op de Amerikaan. Breedlove verwerpt de kritiek: ,,Ik blijf bij mijn verklaringen over de Oekraïne-crisis. Het is gebruikelijk dat niet iedereen het eens is met mijn inschattingen.''

Steinmeier nuanceerde het bericht van Der Spiegel zaterdag bij een EU-bijeenkomst in Riga. Hij gaf toe dat hij twee keer navraag deed, toen ,,de informatie die wij van onze bronnen kregen niet helemaal in lijn was met berichten die wij kregen van de VS of de NAVO''. ,,Maar wij hebben geen belang bij een ruzie die hierdoor kan ontstaan'', aldus Steinmeier.

Volgens Der Spiegel was de Duitse regering vooral verontwaardigd over een uitspraak van Breedlove op 25 februari. Hij maakte toen bekend dat de Russen ,,extra kracht bijzetten'' in het conflict in Oekraïne. Duitse functionarissen zeiden juist dat informatie van de Duitse inlichtingendienst BND erop wees dat een staakt-het-vuren juist stand hield.

Terug naar boven