r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Hormoonverstoorders schaden Europese economie voor miljarden

vrijdag 6 maart 2015, 12:40

DEN HAAG (PDC) - Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen brengt  jaarlijks voor 157 miljard euro aan kosten met zich mee. Dat staat gelijk aan 1,2 procent van de omvang van de Europese economie. Volgens een Amerikaanse studie gaat het nog slechts om terughoudende schattingen. De studie vraagt om meer onderzoek. De werkelijke kosten zouden nog veel hoger kunnen liggen. 

De zogeheten endocriene disruptors kunnen het hormoonsysteem bij de mens verstoren. Het gaat om stoffen die gebruikt worden in de industrie of landbouwsector, zoals pesticide. Ze kunnen de vruchtbaarheid aantasten (verminderde kwaliteit van sperma) en veroorzaken prostaat- of borstkanker. Een bekende endocriene disruptor is bisfenol A. De Europese Unie heeft de verwerking daarvan in babyflessen en –speelgoed sinds 2011 verboden.  

Een groot deel van de kosten komen voort uit het verlies van ‘kennispotentieel’. Onderzoeker Leonardo Trasande verklaarde aan de Britse nieuwsorganisatie BBC waarom: ‘Als een kind van school gaat met een IQ-punt minder, zullen zowel ouders als neuropsychologen daarvan niets merken. Maar wanneer honderdduizend kinderen de school verlaten met een lager IQ van slechts een punt, zal de economie daar wél onder lijden.’ 

Volgens de onderzoeksresultaten zou, voornamelijk door de blootstelling aan pesticide, voor dertien miljoen aan IQ-punten verloren gaan in alle EU-lidstaten.  

Bron: BBC

Terug naar boven