r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vice-president Europese Commissie Timmermans bezoekt Tweede Kamer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer), gepubliceerd op dinsdag 3 maart 2015.

Op donderdag 26 februari 2015 ontvangt de Kamercommissie voor Europese Zaken Eurocommissaris Frans Timmermans. Op de agenda staat het Werkprogramma 2015 van de Europese Commissie. Zoals ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer aan de hand van dit werkprogramma aan welke onderwerpen zij in 2015 extra aandacht wil geven. Dat kan zijn omdat een bepaald voorstel grote gevolgen heeft voor Nederland, of omdat de Kamer vindt dat de EU niet over een bepaald onderwerp gaat. Om daarin scherpe keuzes te maken, bespreken de woordvoerders Europese Zaken de Europese voorstellen met de Eurocommissaris.

Voorafgaand aan het gesprek met Timmermans bespreekt de commissie de EU-prioriteitenlijst met de minister van Buitenlandse zaken. De EU-prioriteitenlijst 2015 wordt in maart door de Kamer vastgesteld.

2015 is, in aanloop naar het Nederlandse EU-voorzitterschap begin 2016, een belangrijk jaar. De parlementaire dimensie van het Voorzitterschap , samenwerking tussen nationale parlementen, wordt steeds belangrijker. De Tweede Kamer wil hierin een voorstrekkersrol spelen tijdens het EU-voorzitterschap en organiseert daarom samen met de Eerste Kamer een reeks bijeenkomsten. Een voorbeeld hiervan is een interparlementaire conferentie over Energie. Dit thema sluit aan op een voorstel uit het Werkprogramma 2015, een voorstel dat de Tweede Kamer ook als prioritair heeft aangemerkt.

Eerder op de dag spreekt Timmermans ook met beide Kamervoorzitters, Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol over het Werkprogramma 2015, het Nederlandse EU-voorzitterschap en de relatie tussen Europese instellingen.


Delen

Terug naar boven