r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bondsdag steunt verlenging hulp Griekenland

donderdag 26 februari 2015, 15:54
Rijksdaggebouw Berlijn
Bron: PDC

BERLIJN/ATHENE (ANP/DPA) - De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, zal vrijdag in grote meerderheid voor verlenging van het hulpprogramma voor Griekenland stemmen. Dat bleek donderdag tijdens de fractievergaderingen van de vier in de Bondsdag vertegenwoordigde partijen. De sociaaldemocratische SPD is unaniem voor, bij de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel waren 22 van de ruim 300 afgevaardigden tegen verlenging. Vijf onthielden zich.

De Tweede Kamer in Den Haag stemde woensdag met ruime meerderheid in met de verlenging van het programma met vier maanden, waartoe de ministers van Financiën van de negentien eurolanden begin deze week besloten. De hulpprogramma's voor Griekenland omvatten tot nu toe 240 miljard euro, waarvan 55 miljard uit Duitsland komt.

De linkse partij Die Linke zal voor het eerst in meerderheid het hulpprogramma voor Griekenland steunen en dus ook voor de verlenging ervan stemmen.

De fractievoorzitters van de CDU/CSU en SPD waarschuwden de regering in Athene zich aan de lijst met hervormingen te houden die zij begin deze week bij de vroegere trojka (Europese CommissieEuropese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) indiende. Ook is in Duitsland slecht gevallen dat de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, woensdag repte over vermindering van de schulden van zijn land. Athene zegde de eurolanden vorige week nog toe alle schulden terug te betalen.

Delen

Terug naar boven