r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Tolheffing Duitsland blijft fel omstreden

donderdag 26 februari 2015, 13:48
gewijzigd

BERLIJN (ANP) - De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt is donderdag nog niet dichter bij de realisering van tolwegen gekomen. Dat bleek tijdens het eerste debat in de Duitse Tweede Kamer over het plan om buitenlandse personenauto's tol te laten betalen op federale wegen. Partijgenoten loofden zijn initiatief om buitenlandse weggebruikers te laten meebetalen aan onder meer het miljarden verslindende net van snelwegen, maar de kritiek bleef bitter en fel.

Radicaal linkse politici hamerden erop dat het plan in wezen maar weinig geld oplevert en niets met investeringen in de infrastructuur te maken heeft. Herbert Behrens van Die Linke zag in zijn toespraak een verband tussen de vreemdelingenhaat van de anti-islambeweging Pegida uit Dresden en de tolplannen. Het past volgens hem in de tendens allerlei verwijten te maken aan buitenlanders. Het Groene parlementslid Oliver Krischer stelde dat Dobrindts Beierse partij, de Christelijk Sociale Unie, een rechtspopulistische koers vaart en dat dat de enige reden is voor de tolheffing. Hij hoopt dat de regeringscoalitie van het CSU-plan afziet.

De overige regeringspartijen, SPD en CDU, zijn ook niet blij met Dobrindts tolplan. Ze hebben echter afgesproken dat tolheffing mogelijk is om extra inkomen voor de infrastructuur te verwerven, als het de Duitse automobilist maar niets kost. De regeringspartijen steunen Dobrindt als zijn plan financieel zinvol lijkt en het juridisch geen problemen geeft met de EU omdat de Duitsers hun tol terugkrijgen. Maar er heerst veel twijfel over de haalbaarheid. Onder sociaaldemocraten die Dobrindts berekeningen over kosten en baten volstrekt niet geloven, wordt hij ook geringschattend de ,,tolgriek'' genoemd.

Ondertussen lijdt de infrastructuur onder veel achterstallig onderhoud. Maar het plan van Dobrindt om in 2016 al tol te gaan heffen, lijkt moeilijk te realiseren. Er is ook onenigheid over de vraag of de Duitse Eerste Kamer hiermee moet instemmen. Bovendien kan er een slepende juridische strijd tussen Berlijn en Brussel losbarsten over het feit dat de Duitsers hun tolgeld terugkrijgen.

Terug naar boven