r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk krijgt uitstel van Brussel

woensdag 25 februari 2015, 22:01
gewijzigd
europese en franse vlag
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - Frankrijk mag er langer over doen om zijn begrotingstekort terug te dringen onder de Europese norm. Die norm is 3 procent van het bruto binnenlands product.

De regering in Parijs krijgt uitstel tot 2017, stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag voor. Het is niet de eerste keer dat de commissie met de hand over het hart strijkt. In 2013 gaf Brussel de Fransen al twee jaar extra tijd.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem steunt het oordeel en het voorstel van de Commissie. Frankrijk zal meer moeten bezuinigen en hervormen dan het nu doet, is zijn conclusie. Zo moet er dit jaar nog 4 miljard extra worden bezuinigd en moet Parijs nog met aanvulllende hervormingen komen. Het oordeel van de Commissie zorgt ervoor dat er extra druk op Frankrijk blijft, aldus Dijsselbloem. Als in mei blijkt dat Frankrijk niet aan de eisen voldoet, kunnen verdere stappen genomen worden.

Afgelopen jaar was het Franse tekort 4,3 procent. Het begrotingstekort voor 2016 wordt op 4,1 procent geschat. De Europese Commissie laakte het falende Franse beleid al herhaaldelijk, en benadrukt ook nu dat meer inspanningen nodig zijn om het huishoudboekje in orde te brengen.

In het geval van Italië en België toont de Europese Commissie zich ook soepel. De twee landen kampen met een veel te hoge en nog steeds stijgende staatsschuld. Zij verbeterden echter hun begroting voor 2015 zodat zij aan het strafbankje van Brussel ontsnappen. In november vorig jaar dreigde de commissie nog met maatregelen tegen Frankrijk, Italië en België wegens hun financiële planning.

Delen

Terug naar boven