r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders bijeen in Brussel over Oekraïne

donderdag 12 februari 2015, 5:20
European Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Donderdag komen de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 landen van de Europese Unie bijeen in Brussel. Het belangrijkste thema is het conflict in Oekraïne. Maar wat de leiders hierover eventueel besluiten is zeer afhankelijk van de vredesonderhandelingen die nog altijd gaande zijn in Minsk.

De politiek leiders van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne slaagden er nog niet in om een oplossing voor de crisis in Oost-Oekraïne te vinden. Doel is om tot een overeenkomst voor een staakt-het-vuren te komen. De Oekraïense president Petro Porosjenko, die een van de gesprekspartners is, schuift aan voor dit onderdeel van de EU-top.

Een ander belangrijk thema is de toekomst van de euro. Bij dit onderdeel zit ook eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij zal de leiders informeren over het eerste overleg dat de eurogroep heeft gehad over Griekenland en wat de vervolgstappen zijn. De landen zitten in een impasse. De gezamenlijke verklaring namens de eurogroep ging niet door. De ministers konden het niet eens worden over de inhoud en bewoording van de tekst.

Terug naar boven