r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Beste Europese innovaties op de markt met hulp Commissie

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 5 februari 2015.

1.

Beste Europese innovaties op de markt met hulp Commissie

Brussel, 05 februari 2015

Dankzij de “Proof of concept”-subsidies van de Europese onderzoeksraad (ERC) krijgen 59 onderzoekers in Europa de kans om hun uitvinding in een levensvatbaar product om te zetten. Het gaat hier om grensverleggende innovaties zoals een simpele bloedtest om borstkanker op te sporen, een instrument om kaphout te traceren en daarmee illegale ontbossing te helpen voorkomen, en kunstaders waarvoor zeesponzen model hebben gestaan. Met deze subsidies, die maximaal 150 000 euro bedragen, kunnen de ontvangers een bedrijfje oprichten, de intellectuele-eigendomsrechten voor hun vinding vastleggen of op nog andere manieren onderzoeken of er een markt is voor hun idee.

EU-commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie Carlos Moedas: “Het onderzoek dat we in Europa doen, is van wereldklasse. Toch leidt maar een deel ervan tot baanbrekende goederen of diensten die op de markt kunnen worden gebracht. Dankzij de Proof of Concept-subsidies kunnen Europese toponderzoekers concurreren met de beste innovaties die de wereld te bieden heeft. Hierdoor kunnen we meer innovatieve producten op de markt brengen, ons concurrentievermogen versterken en de werkgelegenheid en groei creëren die Europa nodig heeft.”

De 59 subsidies die vandaag worden aangekondigd, behoren tot de tweede ronde van Proof of Concept. Met deze oproep tot het indienen van voorstellen is een bedrag van 18 miljoen euro gemoeid. In totaal zijn er 442 aanvragen ingediend, 51% meer dan bij de vorige oproep.

In deze tweede ronde gaan subsidies naar onderzoekers in vijftien landen van de Europese onderzoeksruimte: Nederland (11), het Verenigd Koninkrijk (9), Spanje (8), Frankrijk (6), Israël (6), Duitsland (4), Italië (4), Zwitserland (3), Ierland (2), België (1), Finland (1), Griekenland (1), Noorwegen (1), Zweden (1) en Turkije (1).

Achtergrond

De Europese onderzoeksraad is in 2007 door de EU opgericht en is de eerste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Elk jaar selecteert en financiert de ERC de allerbeste en creatiefste onderzoekers ongeacht nationaliteit of leeftijd om vijfjarenprojecten in Europa uit te voeren. Verder streeft de ERC ernaar om toponderzoekers van overal ter wereld aan te trekken en naar Europa te laten komen. Tot op heden heeft de ERC meer dan 4 500 toponderzoekers in verschillende fasen van hun loopbaan gefinancierd. In het kader van het nieuwe EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 beschikt de ERC over een aanzienlijk verhoogd budget van meer dan 13 miljard euro.

De financieringsregeling “Proof of Concept” is in 2011 opgezet. Zij biedt ERC-begunstigden extra financiering om innovatie te stimuleren. Proof of Concept-subsidies bedragen maximaal 150 000 euro. De regeling is uitsluitend bestemd voor onderzoekers die al een ERC-subsidie krijgen of recent hebben gekregen. De subsidies worden voor maximaal 18 maanden per project verstrekt. De volgende oproep voor het indienen van voorstellen - Proof of Concept 2015 - is nu van start gegaan. De financieringsrondes sluiten op 5 februari, 28 mei en 1 oktober 2015. Volgens de nieuwe regels kunnen ontvangers van een ERC-subsidie slechts op één van deze drie rondes inschrijven.

Meer informatie

Voorbeelden van projecten die in deze ronde van Proof of Concept subsidie krijgen

Lijst van alle 59 geselecteerde onderzoekers naar land van de gastinstelling (tweede ronde)

Lijst van alle geselecteerde onderzoekers naar land van de gastinstelling (gehele oproep)

Website van de ERC

Website van Horizon 2020

IP/15/4084

 

Contactpersoon voor de pers

Mirna BRATOZ (+32 2 298 72 78)

Lucia CAUDET (+32 2 295 61 82)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Delen

Terug naar boven