r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'EU moet tegenpropaganda maken tegen IS'

donderdag 29 januari 2015, 9:03
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen moeten niet alleen propaganda van Islamitische Staat (IS) op internet blokkeren, maar ook zelf in de tegenaanval gaan met eigen clips. Daarvoor moeten reclamemensen en pr-experts worden ingehuurd. Dit bepleit de antiterreurcoördinator van de unie, Gilles de Kerchove, donderdag in de Volkskrant.

Het aantal Twitter-accounts dat aan IS is gelieerd, groeit volgens de Kerchove zo snel dat de propagandastroom nauwelijks is bij te houden. IS-propaganda als onthoofdingsvideo's is uiterst geraffineerd gemaakt. Sommige zijn gedurende zes uur opgenomen om het afschrikwekkende effect zo groot mogelijk te maken. ,,Dat kunnen we aan de schaduwen zien'', aldus de Belg.

De EU moet ,,minstens zo effectief'' in de tegenaanval gaan. Hij denkt aan spotjes met teleurgestelde jihadisten die vertellen dat IS bestaat uit gevaarlijke gekken die zich vergrijpen aan vrouwen. Gerespecteerde imams kunnen aan het woord worden gelaten die uitleggen ,,dat de echte jihad een poging is om een beter mens te worden, niet om je medemens te vermoorden''. Ook moet er voorlichting worden gegeven om complottheorieën over het Westen te ontkrachten. ,,Wij moeten minstens zo overtuigend ons verhaal neerzetten.''

De terreurdreiging is volgens De Kerchove reëel. Hij houdt er rekening mee dat al-Qaeda binnenkort een aanslag pleegt. Door de opmars van IS ,,raakt al-Qaeda uit beeld'' en ontstaat er een concurrentiestrijd. Daarom zou al-Qaeda in actie kunnen komen ,,om te laten zien dat het nog meespeelt'', aldus de Belg.

Terug naar boven