r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland als EU-voorzitter in 2016 wil werk en draagvlak

woensdag 28 januari 2015, 17:08
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Meer werk, meer draagvlak en minder regels. Dat zijn kort gezegd de drie prioriteiten waarop Nederland zich zal richten als voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van 2016, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Het kabinet stelt hiermee de strategische agenda centraal die de Europese staats- en regeringsleiders vorig jaar voor de komende vijf jaar vaststelden. ,,Het kabinet wil het Nederlands voorzitterschap in dienst stellen van het helpen bereiken van concrete resultaten'', schrijft hij woensdag aan de Kamer.

,,Het creëren van banen en stimuleren van een duurzame, innovatieve economie zijn topprioriteit'', aldus Koenders. De EU moet volgens hem meer inzetten op innovatie. Verder moet de unie zich beperken tot de hoofdzaken. ,,Nederland zal als EU-voorzitter insteken op betere, eenvoudiger en uitvoerbare wet- en regelgeving.'' Ten slotte wil het kabinet de betrokkenheid van burgers bij de EU versterken. Een belangrijk punt daarbij is transparantie bij besluitvorming. Het zijn prioriteiten waar het kabinet al langer op aandringt in Brussel.

Het roulerende voorzitterschap is vooral dienend van karakter. Het gaat om het verder brengen van de lopende agenda. En als bemiddelaar smeedt de voorzitter compromissen tussen de 28 lidstaten en de Europese instanties. Ons land was in 2004 voor het laatst voorzitter van de EU.

Delen

Terug naar boven