r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Stijging gebruik gewasbeschermingsmiddelen sinds 2000

woensdag 28 januari 2015, 12:50

DEN HAAG (PDC) - Uit een rapport van het Compendium voor de leefomgeving blijkt dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw is gestegen. Maar wanneer er meer gebruik gemaakt wordt van zogenaamde lage-risico middelen hoeft een stijging in het gebruik geen milieuprobleem te zijn. 

Tot 2000 vond er een daling plaats in deze sectoren, maar tijdens een meting uit 2012 bleek deze weer te zijn toegenomen. In 2012 werden er 8,5 procent (5772 ton) meer beschermingsmiddelen gebruikt dan in 2000.

De Akkerbouw is de grootste gebruiker van deze soort middelen. Vooral op aardappelen worden veel beschermingsmiddelen gebruikt. Consumptieaardappelen, pootaardappelen en zetmeelaardappelen zijn samen goed voor 39 procent van het totale gebruik. Vooral bij de pootaardappelen worden aanzienlijk meer middelen gebruikt. Het gebruik is sinds 2000 met 70 procent gestegen, dit komt onder andere door een verdubbeling van de onkruidbestrijding. Per sector zijn er echter grote verschillen gemeten.  

Bron: Compendium voor de leefomgeving

Delen

Terug naar boven