r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oud-Europees commissaris Brittan overleden

donderdag 22 januari 2015, 16:03

LONDEN (ANP) - De Britse oud-minister en Europees commissaris Leon Brittan is in de nacht van woensdag op donderdag in Londen aan kanker overleden. Dat meldt de BBC. Brittan is 75 jaar geworden.

De Conservatief Brittan werd in 1974 voor het eerst in het Lagerhuis gekozen. Hij was van 1983 tot 1985 minister van Binnenlandse Zaken onder premier Margaret Thatcher. In 1985 werd hij 'gedegradeerd' tot minister van Industrie en Handel, omdat er volgens Thatcher te veel aan zijn presentatie mankeerde. In 1986 moest Brittan aftreden. Hij zou het parlement onvoldoende hebben geïnformeerd over de verkoop van de Britse helikopterfabriek Westland.

Van 1989 tot 1993 was Brittan Europees commissaris voor Mededinging en Financiële Instellingen. Daarna was hij van 1993 tot 1999 binnen de Europese Commissie belast met de Handel en sinds 1995 ook met de betrekkingen met onder meer Noord-Amerika en Japan. In 1993 dwong de om zijn intelligentie en slimheid geprezen Brittan alom bewondering af over de manier waarop hij de onderhandelingen leidde over GATT, de wereldovereenkomst voor tarieven en handel. Hij had zich het razend ingewikkelde dossier zeer snel eigen gemaakt.

In 1995 werd hij met onder anderen de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers genoemd als secretaris-generaal van de NAVO, maar de Spanjaard Javier Solana ging met de eer strijken.

Vorig jaar kwam Brittan op een voor hem minder aangename manier in het nieuws. Hij zou als minister van Binnenlandse Zaken opdracht hebben gegeven dossiers over seksueel misbruik van kinderen door politici te verdonkeremanen.

Terug naar boven