r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hollande: ECB gaat staatsleningen opkopen

maandag 19 januari 2015, 14:11
gewijzigd
François Hollande wordt geïnterviewd
Bron: The Council of the European Union
Mr Francois HOLLANDE, President of France.

PARIJS (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag aankondigen dat hij staatsleningen gaat opkopen om met extra liquiditeit de economische groei in de eurozone te stimuleren. Dat heeft de Franse president François Hollande maandag gezegd tijdens een bijeenkomst met ondernemers in het Elysée, aldus zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

Hollande voorspelt daarmee wat ook economen in grote meerderheid verwachten. Toch noemt de WSJ zijn uitspraken opmerkelijk omdat de centrale bank geacht wordt geheel onafhankelijk, zonder inmenging van de regeringen van de eurolanden, zijn beleid te bepalen. Donderdag vergadert het ECB-bestuur over extra maatregelen om de zeer lage inflatie en economische groei aan te jagen.

De president waarschuwde wel dat Frankrijk niet alleen afhankelijk mag zijn van externe factoren, zoals uitbreiding van het bestaande stimuleringsprogramma van de ECB, om de economische groei een duwtje in de rug te geven. Het land moet volgens hem blijven werken aan verhoging van de productiviteit en hervorming van de arbeidsmarkt. Ook zei hij dat de daling van de olieprijzen en de verzwakking van de euro een handje kunnen helpen.

Terug naar boven