r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Euro op laagste niveau sinds eind 2005

donderdag 8 januari 2015, 12:13
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De euro is donderdag gezakt tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds eind 2005. De Europese munt is nu voor het eerst in ruim negen jaar minder dan 1,18 dollar waard.

De waarde van de Europese munt gaat al sinds mei vorig jaar bijna onafgebroken omlaag. Destijds werd de euro nog voor 1,40 dollar verhandeld, begin dit jaar zakte de waarde tot minder dan 1,20 dollar. Donderdagochtend werd een voorlopig dieptepunt bereikt van 1,1763 dollar.

De daling van de euro hangt samen met het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten dit jaar omhoog zal gaan. In Europa maakt de ECB zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie te stimuleren. Hierdoor wordt de dollar steeds aantrekkelijker voor investeerders.

De zwakkere euro kan de economische groei in de eurolanden vooruithelpen, doordat de goedkopere munt hun producten aantrekkelijker maakt op markten waar in andere valuta's wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, waardoor de zeer lage inflatie enigszins kan worden gestimuleerd.

De euro werd begin 1999 geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar, om vervolgens in oktober 2000 het historische dieptepunt van 0,82 dollar per euro te bereiken. De hoogste waarde ooit werd op 15 juli 2008 genoteerd. De euro was op dat moment 1,6038 dollar waard. De afgelopen drie jaar bewoog de koers tussen 1,20 en 1,40 dollar.

Terug naar boven