r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verkiezingen Zweden van de baan

zaterdag 27 december 2014, 12:09

STOCKHOLM (ANP/RTR/DPA) - Geplande verkiezingen in Zweden zijn van de baan. De minderheidsregering heeft gesprekken gevoerd met de centrumrechtse oppositiepartijen. De partijen hebben afgesproken samen te werken, maakte premier Stefan Löfven zaterdag bekend.

Begin december liet Löfven weten dat er verkiezingen zouden komen, nadat het parlement de begroting had afgewezen die de coalitie van Sociaaldemocraten en de Milieupartij hadden ingediend. De centrumlinkse regering heeft geen meerderheid in het parlement. Uit de gesprekken zaterdag blijkt dat de regering ook in de nieuwe situatie kan blijven regeren, zei de premier.

Voor de begroting van de regering stemden 153 afgevaardigden, voor een alternatief van de oppositie 182. De centrumrechtse oppositiepartijen hadden tegen de regeringsbegroting gestemd. Bij een samenwerking met die partijen moet Löfven inbinden. In ruil daarvoor stemmen de centrumrechtse partijen niet over begrotingen die vanaf het voorjaar door de regering worden ingediend.

Ook zullen de partijen hun beleid over pensioenen, defensie en energie op elkaar afstemmen. De samenwerking loopt tot 2022.

De stap tot samenwerking wordt gezien als een manier van de centrumrechtse oppositie en de regering de rechts-populistische anti-immigratiepartij Zweedse Democraten (SD) buiten de deur te houden. Die partij beschikt sinds de verkiezingen van september over de sleutel naar een parlementaire meerderheid, maar stemt elke begroting weg als er geen streng immigratiebeleid aan is verbonden.

Het uitschrijven van verkiezingen kan de premier volgens de grondwet pas doen vanaf 29 december, maar Lovfen maakte alvast bekend dat Zweden in maart weer naar de stembus zou gaan. De regering van Löfven trad pas drie maanden geleden aan.

Terug naar boven