r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen geven fiat aan investeringsplan

vrijdag 19 december 2014, 8:21
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben donderdag tijdens een top hun zegen gegeven aan het plan van Brussel voor een Europees investeringsfonds. Voorzitter Donald Tusk, die voor het eerst de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU leidde, maakte dit donderdagavond bekend in een videoboodschap.

,,We roepen op tot de snelle oprichting van een Europees fonds voor strategische investeringen'', zei Tusk. Hij benadrukte ook de bereidheid van de landen om structurele hervormingen op te schroeven. Bovendien hebben de landen afgesproken dat zij zich blijven inspannen voor gezonde overheidsfinanciën.

De Europese Commissie zal de komende tijd het plan voor het fonds verder uitwerken. Brussel wil met een investeringsfonds voor meer dan 300 miljard euro projecten financieren om de stagnerende economie in Europa uit het slop te trekken.

Het fonds moet midden 2015 operationeel zijn. De Europese Investeringsbank (EIB) die nauw betrokken is bij het investeringsplan, begint in januari al met de voorbereidingen.

Voorafgaand aan de top riep de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, de EU-lidstaten op om ook een bijdrage te leveren aan het fonds. Geen enkel land zegde donderdagavond al geld toe, maar geen enkel land meldde dat het niets zou bijdragen, zei Juncker na afloop. ,,Vanavond was ook geen donorconferentie'', vulde Tusk aan.

Voor landen is het aantrekkelijk gemaakt om ook te investeren in het fonds, ookal kunnen ze het geld niet claimen voor een 'eigen' project. De bijdrage zal namelijk niet meetellen bij het begrotingstekort van het land.

Terug naar boven