r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Luxemburg staakt verzet tegen vrijgeven belastingdeals

donderdag 18 december 2014, 20:50

BRUSSEL (ANP) - Luxemburg gaat zijn omstreden belastingdeals met internationale bedrijven vrijgeven. Het land staakt zijn verzet, omdat de Europese Commissie alle EU-landen om gegevens gaat vragen over dergelijke constructies.

Dat zei de Luxemburgse premier Xavier Bettel donderdag in Brussel, waar hij aanwezig is bij een Europese top met regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen. ,,Wij hebben altijd gezegd dat er niet lukraak gevist moest worden'', vindt de premier. Ieder land zou op dezelfde manier onderzocht moeten worden, aldus Bettel.

Brussel had al gedreigd Luxemburg voor het Europees Hof van Justitie te slepen wegens het niet vrijgeven van de informatie. Op zijn beurt begon Luxemburg een zaak tegen de Europese Commissie over deze kwestie. Beide staken dit nu.

EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager verwelkomde het besluit van Luxemburg. ,,We moeten actie ondernemen, én dat doen we ook om ervoor te zorgen dat bedrijven hun deel van de belastingen betalen.''

Luxemburg ligt al weken onder vuur na onthullingen door media over belastingdeals met grote internationals (LuxLeaks). Veel van de afspraken werden gemaakt toen de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, nog premier van het groothertogdom was.

De Europese Commissie zal in januari met een voorstel komen voor verdere automatische uitwisseling van belastinggevens tussen de EU-landen.

Terug naar boven