r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ierland wil aflossen IMF-lening versnellen

donderdag 18 december 2014, 18:24

DUBLIN (ANP/DPA) - Ierland wil zijn uitstaande schulden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vervroegd terugbetalen. Dat meldde de Ierse minister van Financiën Michael Noonan donderdag. Het land wil profiteren van de gunstige omstandigheden op de financiële markten, waar de rentes zijn gedaald tot historisch lage niveaus.

Volgens Noonan heeft Ierland inmiddels 9 miljard euro, oftewel 40 procent van het bedrag dat het IMF tijdens de schuldencrisis aan het land leende, terugbetaald. Daarmee bespaart het land volgend jaar 150 miljoen euro aan rentekosten. Naar verluidt zou het land voor de zomer van 2015 nog eens 9 miljard euro willen aflossen.

,,Het herstel van de Ierse economie is in volle gang", oordeelde Noonan. Volgens de prognoses zal het begrotingstekort dit jaar 2,7 procent bedragen, waarmee Ierland voldoet aan de eisen vanuit Brussel. Ierland werd in 2010 met noodsteun van de eurolanden en het IMF van de financiële ondergang gered, nadat het in zware problemen was gekomen door de financiële crisis en het instorten van de huizenmarkt. In totaal ontving het voor 67,5 miljard euro aan noodkredieten, waarvan het laatste deel eind vorig jaar werd overgemaakt.

Delen

Terug naar boven