r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Werkplan Commissie bevat 'scheut Hollandse nuchterheid'

woensdag 17 december 2014, 8:14
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Het werkplan van de Europese Commissie bevat een scheut Hollandse nuchterheid. Dat stelde Europees Commissaris Frans Timmermans dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Timmermans en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hadden kort daarvoor hun plannen voor volgend jaar gepresenteerd. Het werkplan bevat een lijst met oude wetsvoorstellen die worden geschrapt of herzien. Nederland hamert er al langer op dat Brussel zich moet concentreren op de hoofdzaken.

,,Ik hoor hier en elders zeggen: hij moet niet denken dat Europa een groot Nederland is'', aldus Timmermans. Hij benadrukt dat hij rekening moet houden met alle EU-lidstaten. ,,Maar een scheut Hollandse nuchterheid kunnen we hier wel gebruiken. En die zit ook wel in het werkplan, denk ik.''

Timmermans, die onder meer Betere Regelgeving als taak heeft, sluit niet uit dat ook veel bestaande regels worden afgeschaft. Volgens de commissaris verdwijnt er al aardig wat bureaucratie voor bijvoorbeeld ondernemers, ,,maar we zijn er nog lang niet''.

Hij denkt een half jaar of langer nodig te hebben voor een nieuwe schraplijst. ,,Mijn ambitie is om er voor te zorgen dat het midden- en kleinbedrijf echt gaat merken dat we in Europa dingen kunnen bereiken zonder dat dat altijd hoeft te leiden tot zwaardere lasten voor ondernemers. Ik wil binnen een paar jaar echt resultaat hebben.''

Delen

Terug naar boven