r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese Unie pakt bankgeheim aan

dinsdag 9 december 2014, 14:24
gewijzigd
Europese banken
Bron: Blog Aukje de Vries

BRUSSEL (ANP) - Aan het bankgeheim voor buitenlanders in de Europese Unie komt eind september 2017 een einde. In de strijd tegen grensoverschrijdende belastingontduiking en fiscale fraude gaan de EU-lidstaten dan automatisch uitgebreid informatie uitwisselen over bijvoorbeeld rente, dividenden en andere inkomsten.

Dat zijn de ministers van Financiën van de EU dinsdag in Brussel overeengekomen. Ook Oostenrijk, dat lang dwarslag, heeft besloten meteen mee te doen. De regering in Wenen had onlangs nog een overgangstijd van één jaar bedongen.

Veel landen wisselen al gegevens uit, bijvoorbeeld over de rente op spaartegoeden, maar nog niet op zo'n grote schaal. ,,Het is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen belastingontduiking. Het markeert het einde van het bankgeheim in de EU'', aldus de Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan.

De EU-landen benadrukken dat zij veel belasting mislopen doordat inkomsten niet worden aangegeven of niet kunnen worden belast. De automatische uitwisseling van informatie is een belangrijk instrument om meer belasting te kunnen innen, zo stellen zij.

Met de afspraken komt de EU op één lijn met de wereldwijde standaard voor de automatische en grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over inkomsten. De regels zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Terug naar boven