r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bonus voor Van Rompuy 'bizar'

dinsdag 2 december 2014, 16:00

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Het bedrag van 630.000 euro dat EU-president Herman Van Rompuy bij zijn vertrek zou hebben meegekregen, is ,,bizar''. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat dinsdag gezegd. Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt het bedrag ,,niet verdedigbaar''. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra spreekt van ,,een vreemde situatie''. Volgens PVV-leider Geert Wilders moet ,,zakkenvuller'' Van Rompuy de koninklijke onderscheiding die hij in oktober van premier Mark Rutte ontving, teruggeven.

Van Rompuy droeg maandag zijn functie over aan de Pool Donald Tusk. Volgens een Britse krant kan de Belg na zijn afscheid rekenen op het genoemde totaalbedrag van 630.000 euro. De Europese Raad, waarvan Van Rompuy voorzitter was, heeft nog niet gereageerd.

Volgens de EU-regels zal het wel kunnen, maar dan moeten die regels veranderen, vindt Samsom. Pechtold noemt het bedrag ,,misschien wel verklaarbaar, maar niet verdedigbaar''. ,,De EU draagt weer eens het brandhout aan voor zijn eigen brandstapel.''

Dat de Belg ,,zo ongelofelijk veel geld'' meekrijgt ,,klinkt bizar'', aldus Jesse Klaver van GroenLinks. Zijn collega Pieter Omtzigt van het CDA vindt de gang van zaken ,,heel raar''. Het stapelen van wachtgeld op een pensioen moet niet kunnen. Hij vindt dat het kabinet zich moet inzetten dat dit niet weer gebeurd.

Terug naar boven