r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU weerspreekt megabonus Van Rompuy

dinsdag 2 december 2014, 17:16
gewijzigd
Herman van Rompuy
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - EU-president Herman Van Rompuy heeft geen megabonus gekregen bij zijn vertrek. Er is zelfs niet eens sprake van een vertrekpremie of andere eenmalige beloning. Dat stelt de Europese Raad, waar Van Rompuy tot dinsdag voorzitter was.

Eerder woensdag meldde een Britse krant dat de Belg, die dinsdag het stokje overdroeg aan de Pool Donald Tusk, een totaalbedrag van wel 630.000 euro zou opstrijken. Nederlandse Kamerleden buitelden al snel over elkaar heen met veroordelingen.

De Europese Raad rekende voor dat Van Rompuy recht heeft op 349.000 euro verspreid over drie jaar. Dit is een overgangsregeling, lijkend op de wachtgeldregeling die Kamerleden ontvangen. Ná deze overgangsbonus heeft Van Rompuy, die 67 jaar oud is, recht op pensioen. Dat bedraagt 4700 euro per maand.

Het beloningenbeleid van EU-ambtenaren wordt overigens niet door de Europese instellingen zelf vastgesteld maar de door lidstaten van de unie. Ook vertrekkende Europees Commissarissen hebben recht op de overgangsregeling. Daarnaast worden reis- en verhuiskosten betaald en krijgen ze eenmalig een maandsalaris mee als een ,,hervestigingsbonus''. Van Rompuy heeft die niet gekregen, want hij woont dicht bij Brussel.

Politici reageerden eerder op de dag, voordat de Europese Raad had gereageerd, verbolgen op het bericht in de Britse krant. PvdA-leider Diederik Samsom noemde de in het dagblad genoemde vertrekpremie ,,bizar''. Ook D66-leider Alexander Pechtold vond het bedrag ,,niet verdedigbaar''. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sprak van ,,een vreemde situatie''. PVV-leider Geert Wilders noemde de Belg een ,,zakkenvuller''. Dat de Belg ,,zo ongelofelijk veel geld'' meekrijgt ,,klinkt bizar'', stelde Jesse Klaver van GroenLinks. Zijn collega Pieter Omtzigt van het CDA vond de gang van zaken ,,heel raar''.

Terug naar boven