r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Donald Tusk nieuwe president Europese Raad

maandag 1 december 2014, 2:30
Donald Tusk en Herman van Rompuy
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Poolse ex-premier Donald Tusk wordt maandag de nieuwe Europees president. Zijn voorganger Herman Van Rompuy draagt om 11.00 uur in Brussel het stokje over. Zij zullen elkaar eerst nog een uurtje spreken.

Tusk (57) was eerder dit jaar door de Europese regeringsleiders en staatshoofden tot opvolger gekozen. Hij wordt de tweede Oost-Europeaan op een van de belangrijkste Europese posten. Landgenoot Jerzy Buzek ging hem voor als voorzitter van het Europees Parlement.

Het aantreden van de conservatieve liberaal Tusk komt op een moment van grote spanningen tussen de EU en Rusland over de Russische inmenging in Oekraïne. Als premier van Polen, dat tientallen jaren onder het communistische juk van Moskou zuchtte, hamerde Tusk op een harde opstelling tegen de Russen.

Na de Belg Van Rompuy is Tusk de tweede president van de Europese Unie. Feitelijk wordt hij permanente voorzitter van de Europese Raad. In die functie leidt hij de toppen (raden) van Europese leiders die regelmatig in Brussel plaatsvinden.

Delen

Terug naar boven