r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

'Bank moet ook duurzaam winstgevend zijn'

vrijdag 28 november 2014, 13:00

LONDEN (ANP) - Banken die gezakt zijn bij het balansonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB), kunnen mogelijk niet volstaan met alleen het aanzuiveren van de geconstateerde kapitaaltekorten. Zij moeten ook aantonen dat zij duurzaam winstgevend kunnen zijn, en mogelijk verliesgevende onderdelen afstoten.

Dat zegt Daniele Nouy, hoofd bankentoezicht bij de ECB, in een vrijdag gepubliceerd interview met persbureau Reuters. ,,Als wij de kapitaalplannen bekijken van banken met een tekort, gaat het vooral over het verdienmodel. Het is het belangrijkste dilemma'', aldus de toezichtsdirecteur.

De ECB heeft begin deze maand het toezicht op de grootste Europese banken op zich genomen. In voorbereiding daarop werden de afgelopen maanden de balansen grondig doorgelicht en getest op hun weerbaarheid tegen economische tegenspoed.

Van de 130 onderzochte banken hebben er dertien huiswerk gekregen van de ECB. Zij hebben inmiddels plannen ingediend om hun buffers aan te vullen tot het minimaal vereiste niveau. Bij twaalf andere instellingen werden ook tekorten geconstateerd, maar die hadden al maatregelen genomen om hun balans te versterken.

Nouy waarschuwt verder dat sommige banken die ditmaal geslaagd zijn voor het ECB-examen, bij een volgende gelegenheid weleens alsnog door de mand zouden kunnen vallen. Zij zei dat de ECB vanaf volgend jaar op grotere schaal de winstgevendheid van banken tegen het licht gaat houden.

Terug naar boven