r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fel debat over motie wantrouwen team-Juncker

maandag 24 november 2014, 19:17
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De eerste motie van wantrouwen tegen de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker leidde maandagavond tot een verhit debat in het Europees Parlement in Straatsburg. Een eurokritische groep EU-parlementariërs diende de motie in als protest tegen de rol van Juncker als oud-premier van Luxemburg bij omstreden belastingdeals met multinationals. Tegenstanders verweten de indieners opportunisme en populisme en veel parlementariërs vielen elkaar persoonlijk aan.

De motie van wantrouwen is ingediend door de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) met de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo. De motie wordt gesteund door de eigen 44 EVDD-afgevaardigden en 32 andere parlementariërs onder wie de PVV-leden. ,,U bent het symbool van fraude en hebzucht in Europa'', zei Marine Le Pen van Front National tegen Juncker.

,,Wij willen nog niet oordelen, als er nog geen onderzoek plaats heeft gehad'', zei de leider van de liberalen Guy Verhofstadt. ,,Dit is een spelletje, dus laten we er niet veel tijd aan besteden.'' Ook de leiders van de christendemocraten en sociaaldemocraten gaven al aan de motie niet te steunen.

Juncker zelf zei geëmotioneerd: ,,Als u wilt dat ik ga, dan zegt u het maar en dan ga ik! Maar stuur niet de hele Commissie weg''. Hij benadrukte geen vriend te zijn van multinationals en pleitte juist voor meer uitwisseling van belastinggegevens tussen de EU-landen.

Donderdag stemt het EU-parlement over de motie, maar de kans is zeer klein dat die het haalt.

Delen

Terug naar boven