r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Winkeliers willen actie Commissie tegen mogelijke dure betaalmethoden via mobiel

woensdag 29 oktober 2014, 8:03
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers vrezen dat betalen met de mobiele telefoon de deur opent voor dure betaalmethoden, zoals creditcardbetalingen en PayPal. Hierdoor komt het ,,efficiënte Nederlandse betalingsverkeer met lage maatschappelijke kosten'' in gevaar. Daarvoor waarschuwt Detailhandel Nederland woensdag.

De organisatie pleit daarom bij de Europese Commissie voor goede regulering van het betalen met de mobiele telefoon. Betalen met de mobiele telefoon staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar daar lijkt op korte termijn verandering in te komen. Een aantal grote internationale bedrijven, zoals PayPal, Apple en Visa, ontwikkelt achter de schermen in sneltreinvaart producten waarmee de klant met een mobiele telefoon kan betalen aan de kassa.

,,In Nederland zijn weliswaar goede afspraken gemaakt over pinbetalingen met de mobiele telefoon, maar er ontbreekt een goed wetgevend kader voor alle andere vormen van betalen met de mobiele telefoon die momenteel ontwikkeld worden'', zegt Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer bij Detailhandel Nederland.

De winkeliers pleiten onder meer voor vaste lage tarieven voor transacties, in plaats van een percentage van het aankoopbedrag. Ook wil de belangenclub een Europese standaardisatie en protocollen voor het gebruik van mobiele betaalmiddelen, op basis van de Nederlandse situatie.

Terug naar boven