r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU staat achter Hongaarse betoging tegen internetbelasting

woensdag 29 oktober 2014, 8:03
gewijzigd

BOEDAPEST (ANP/RTR) -  Zo'n 100.000 Hongaren zijn dinsdagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen plannen voor een internetbelasting. Premier Viktor Orbán wil met het belasten van dataverkeer meer inkomsten genereren. In het wetsontwerp voor de begroting van 2015 staat een tarief van 150 forint (40 eurocent) per gigabyte.

Het was veruit de grootste protestbetoging in Boedapest sinds de centrumrechtse coalitie van Orbán in 2010 aan de macht kwam. De manifestatie was georganiseerd via Facebook. De demonstranten liepen door het centrum en hielden zelfgemaakte borden omhoog met teksten als 'fout' en 'hoe vaak wilt u ons nog villen?' Ze eisten het vertrek van Orbán.

De betoging richtte zich ook tegen andere maatregelen die volgens de betogers de democratie ondermijnen en de relaties met de Europese Unie verstoren.

Eerder op dinsdag uitte Brussel al ferme kritiek op de plannen voor internetbelasting. Een woordvoerder van Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemde het ,,de jongste stap om de vrijheid in Hongarije in te dammen".

D66-Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Marietje Schaake hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie over het ,,ontzettend slechte'' voorstel. Zij vrezen onder meer dat de belasting investeerders zal afschrikken en het voor lagere inkomens te duur wordt om te internetten.

Terug naar boven