r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement akkoord met nieuwe commissie

woensdag 22 oktober 2014, 13:18
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker kan op 1 november voor 5 jaar aan de slag. Het Europees Parlement in Straatsburg schaarde zich woensdag achter het nieuwe dagelijks bestuur van de Europese Unie, dat Europese wetten voorstelt en toeziet op de naleving ervan.

Een ruime meerderheid van de afgevaardigden stemde voor de commissie-Juncker, die de commissie onder leiding van Barroso aflost. De uitslag (423 voor, 209 tegen bij 67 onthoudingen) geldt niet als verrassing. De meeste parlementariërs gingen de afgelopen weken al akkoord met de afzonderlijke commissarissen. Problemen met sommige kandidaten konden worden opgelost.

De Luxemburgse ex-premier Juncker bestempelde zijn commissie van voornamelijk christendemocraten en sociaaldemocraten als ,,zeer politiek'' en als een team zwaargewichten die Europa een ,,nieuwe impuls'' gaan geven. ,,Het is tijd om het Europese project een zuurstofinjectie te geven'', zei hij.

Hij sprak over de Europese Commissie van de laatste kans. ,,Of we brengen de burgers dichterbij Europa, of we mislukken". Hij beloofde nog voor Kerstmis zijn ,,ambitieus investeringspakket voor werk, groei en concurrentievermogen'' van 300 miljard euro te presenteren. ,,Economieën waarin niet wordt geïnvesteerd, kunnen niet groeien. Economieën die niet groeien, kunnen ook niet voor werkgelegenheid zorgen'', zo zei hij.

Juncker zei verder te streven naar een commissie die zich alleen met de hoofdzaken bezighoudt, en de details aan anderen overlaat. Hij benadrukte daarbij de belangrijke rol voor zijn hoogste vicevoorzitter Frans Timmermans (Betere Regelgeving).

De nieuwe voorzitter gaat ook een beroep doen op Timmermans wegens het geplande, maar omstreden vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP). Zo verzekerde Juncker dat niet aan de Europese regels wordt getornd bij rechtszaken tussen staten en investeerders.

,,Er zal in het TTIP geen clausule over een dergelijke beslechting van geschillen worden opgenomen als die niet ook de goedkeuring van Frans wegdraagt'', aldus Juncker. Geheime instanties krijgen niet het laatste woord, verzekerde hij.

Delen

Terug naar boven