r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Bankenfonds EU leunt op grootste banken

dinsdag 21 oktober 2014, 18:27
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het Europese fonds waaruit eventuele toekomstige steun voor banken wordt gefinancierd wordt grotendeels gevuld door de grote Europese banken. Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

Het bedrag van 55 miljard euro dat de komende jaren in het fonds wordt gestort, komt voor ongeveer 90 procent voor rekening van de grootste banken, die samen zo'n 85 procent van de sector vormen. Kleine banken, met een balans van minder dan 1 miljard euro, hoeven slechts 0,3 procent van het totale bedrag te leveren.

Het systeem is volgens ingewijden gunstig voor Duitsland, waar de bankensector vooral bestaat uit een groot aantal kleine regionale banken. In Nederland en Frankrijk wordt de bankensector daarentegen gedomineerd door grote financiële concerns. Het is nog niet bekend hoe groot de bijdrage per bank wordt.

Veel zogeheten Sparkassen in Duitsland blijven onder de grens van 1 miljard euro aan bezittingen. Samen met de regionale Landesbanken zijn ze echter groter dan de Duitse bankreus Deutsche Bank.

Volgens de commissie dragen grote banken het meeste bij, omdat de kans het grootst is dat zij ooit een beroep op het fonds zullen doen. Naast de omvang van de bank zal voor de definitieve afdracht echter ook worden gekeken naar het risicoprofiel van de instellingen. De afgelopen jaren waren het juist kleinere banken in Ierland, Spanje en Cyprus die veel staatssteun nodig hadden.

Terug naar boven