r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurosceptici EU-parlement vallen uit elkaar

donderdag 16 oktober 2014, 13:28

BRUSSEL (ANP) - Een uiterst eurokritische fractie in het Europees Parlement is zwaar getroffen door het opstappen van een afgevaardigde. Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) heeft door het vertrek haar invloedrijke status als fractie verloren. De overgebleven 47 afgevaardigden kunnen weliswaar blijven samenwerken, maar zij zijn subsidies en spreektijd kwijtgeraakt.

De EVDD bestond vooral uit de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Beweging Vijf Sterren van Beppe Grillo. Voor een fractie zijn minstens 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig. Met het vertrek van een politica uit Letland voldoet de EVDD niet meer aan die voorwaarde.

Volgens de EVDD ging Iveta Grigule weg onder druk van onder anderen de voorzitter van het EU-parlement, de sociaaldemocraat Martin Schulz. Anders zou de Letse niet de leiding krijgen over een parlementaire delegatie naar Kazachstan. Volgens anderen wil de partij van Grigule meedoen aan een Russisch-kritische regering in Letland, en geldt de EVDD te veel als pro-Russisch.

Het kostte de anti-Europeaan Farage heel wat moeite om na de Europese verkiezingen eind mei zijn nieuwe fractie te smeden. SGP'er Bas Belder bijvoorbeeld stapte over naar de gematigdere Europese Conservatieven en Hervormers, waarbij ook de ChristenUnie is aangesloten.

PVV-leider Geert Wilders slaagde er niet in om met Front National-leider Marine Le Pen uit Frankrijk vijf partijen uit vijf andere landen te vinden voor een gezamenlijke eurosceptische fractie in het EU-parlement. Afgevaardigden houden nu rekening met een nieuwe poging.

Wilders en Le Pen zouden EVDD-politici kunnen overhalen om over te lopen. De Franse socialisten in het EU-parlement noemden het einde van de ,,eurofobe'' EVDD-fractie ,,goed nieuws'' voor Le Pen omdat het haar een royale kans geeft een nog ,,extremistischere'' fractie te vormen.

Door het uiteenspatten van de fractie is het besluit over de toekenning van de Sacharovprijs door het EU-parlement uitgesteld tot volgende week dinsdag, aldus een woordvoerder van het parlement.

Terug naar boven