r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse Europarlementariërs in middenmoot bijbanen

maandag 13 oktober 2014, 17:23
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse EU-parlementariërs zitten in de Europese middenmoot wat hun bijbaantjes betreft. Zij strijken gemiddeld minstens 596 euro per maand op naast hun inkomen als Europees afgevaardigde. De Oostenrijkers staan aan top met gemiddeld 2400 euro per maand. De Europese doorsnee is 646 euro.

Dat stelt de anticorruptieorganisatie Transparency International (TI) maandag na een vergelijking van de inkomsten die door de 751 EU-parlementariërs moesten worden opgegeven. Bij de Nederlanders springen de CDA'ers Lambert van Nistelrooij en Jan Huitema (VVD) eruit, net als Agnes Jongerius (PvdA) en Marietje Schaake (D66). Zij hebben bovengemiddelde inkomsten door bijvoorbeeld een betaald voorzitterschap. Van de 26 Nederlandse EU-parlementariërs stelden er 15 dat zij helemaal niet bijklussen.

In een reactie op de TI-publicatie eist de SP in het EU-parlement dat er een grens wordt gesteld aan neveninkomsten. SP-Europarlementariër Dennis de Jong benadrukt dat het overzicht volledig is gebaseerd op de eigen opgaven van Europarlementariërs: ,,Dit is dan ook waarschijnlijk alleen nog het topje van de ijsberg. Het is niet onmogelijk dat collega’s nevenfuncties over het hoofd hebben gezien, of hun inkomsten te laag hebben ingeschat. Er is immers geen enkele controle op hun opgaven.''

Volgens Van Nistelrooij heeft hij een fout gemaakt bij het invullen. De CDA-Europarlementariër gaf zijn extra jaarinkomsten bij twee bijbanen per ongeluk aan als ,,per maand'', zo laat hij weten. De aangegeven bedragen zijn dus 12 keer te hoog. Hij gaat zijn verklaring aanpassen.

PvdA-Europarlementariër Jongerius stelt dat ze de vergoedingen die ze ontvangt voor haar activiteiten buiten het Europees Parlement doneert aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Bij haar kandidaatstelling voor het EU-parlement sprak Jongerius met de PvdA af dat zij eventuele neveninkomsten zou besteden aan een goed doel.

Terug naar boven