r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sloveense kandidaat trekt zich terug

donderdag 9 oktober 2014, 16:00
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Sloveense kandidaat-commissaris Alenka Bratušek heeft zich teruggetrokken. Dat maakte de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, donderdag bekend. Juncker wilde dat Bratušek vicevoorzitter zou worden in zijn nieuwe team met als portefeuille de Energie-Unie.

Zij lag bij het Europees Parlement al zeer gevoelig omdat zij als oud-premier zichzelf zou hebben voorgedragen voor de Brusselse baan. Bovendien was haar optreden in de hoorzitting eerder deze week slecht, waarop de Europarlementariërs haar wegstemden.

,,Ik heb veel respect voor het besluit van Alenka Bratušek om zich terug te trekken als vicevoorzitter'', aldus Juncker in een persbericht. ,,Met haar besluit helpt zij mij om de samenstelling van de Europese Commissie af te ronden.''

De weg is namelijk nu vrij voor Slovenië om met een nieuwe kandidaat te komen. Juncker laat weten in nauw contact te staan met de Sloveense regering en met de leiders van de politieke partijen in het EU-parlement.

Deze nieuwe kandidaat zal ook door het EP worden gehoord in een hoorzitting. Afhankelijk van de kandidaat die Slovenië stuurt, krijgt deze de portefeuille van Bratušek. Anders moet Juncker met posten en taken gaan schuiven.

Als Slovenië een man stuurt, heeft Juncker een probleem. Zijn huidige team met Bratušek telde evenveel vrouwen als het huidige dagelijks bestuur van de EU en het EP zal naar verwachting geen team accepteren met minder vrouwelijke commissarissen.

Er gaan al twee namen rond van mogelijke vrouwelijke kandidaten: de sociaaldemocrate Tanja Fajon, oud-journaliste en Europarlementariër, en de liberale Violeta Bulc, minister voor Ontwikkeling.

Terug naar boven