r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Stemming over EU-commissarissen op de wip

woensdag 8 oktober 2014, 17:45
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement stemt woensdagavond over de nog in de wacht staande kandidaat-commissarissen voor de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Het lijkt nagenoeg zeker dat de Sloveense kandidaat op een nee moet rekenen. Ook de Spaanse kandidaat is nog zeer twijfelachtig.

Achter de schermen wordt volop onderhandeld tussen de politieke partijen onderling en met Juncker om het op een akkoordje te gooien. Zelfs minister Frans Timmermans, die dinsdag met vlag en wimpel slaagde voor zijn hoorzitting, lijkt naar verluidt deel uit te maken van een deal. Zo wordt gefluisterd dat een deel van de portefeuille van de Spanjaard Miguel Arias Cañete aan de Nederlander wordt toevertrouwd, zodat de Spanjaard beter te accepteren is voor de Europarlementariërs.

De stemmingen vinden plaats in de commissie(s) waarvoor de kandidaat-commissarissen zijn verschenen. De moeten commissieleden twee vragen beantwoorden: is deze persoon geschikt als commissaris en indien ja, is dit ook de goede post?

De Sloveense oud-premier Alenka Bratušek en beoogd vicevoorzitter voor de Energie-Unie lijkt alle steun kwijt te zijn, behalve die van haar eigen politieke familie, de liberalen. Haar wordt een zwak optreden verweten en bovendien valt het niet goed dat de Sloveense zichzelf heeft voorgedragen.

De milieucommissie vergadert vanaf 18.30 uur over haar lot en over dat van de Spanjaard. De parlementariërs vinden dat hij nog te veel belangen in de oliesector heeft en als beoogd commissaris voor Klimaat en Energie gaat dat niet samen.

Daarnaast zitten nog de Fransman Pierre Moscovici, de Let Valdis Dombrovskis, de Brit Jonathan Hill en en de Fin Jyrki Katainen op de wip. Maar naar verwachting is het meeste verzet tegen hen verstomd.

Het streven is nog steeds dat het hele Europees Parlement zich over team-Juncker uitspreekt op woensdag 22 oktober. Mogelijke extra hoorzittingen van nieuwe kandidaten zouden eventueel nog de maandag ervoor kunnen worden gepland. Daar wordt al rekening mee gehouden.

Terug naar boven