r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Sloveense kandidaat-commissaris vervangen'

dinsdag 7 oktober 2014, 23:22
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Sloveense oud-premier Alenka Bratušek en beoogd vicevoorzitter voor de Energie-Unie in de nieuwe Europese Commissie kan haar Brusselse ambities zo goed als zeker in de ijskast zetten. De tegenstand tegen haar benoeming is in het Europees Parlement (EP) zo groot, dat er al wordt gesproken over een vervangende kandidaat.

Leiders van de politieke families in het EP en de toekomstige voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU, Jean-Claude Juncker, hebben hier dinsdag druk overleg over, meldden bronnen tegenover persbureau ANP.

Er ligt ook al een concreet voorstel ter tafel. Bratušek zou worden vervangen door de Sloveense sociaaldemocraat Tanja Fajon, oud-journaliste en nu Europarlementariër. Vicevoorzitter zou Fajon niet worden. Dat wordt dan de Slowaakse kandidaat-commissaris Maros Sefcovic. Hij is door Juncker voorgedragen als commissaris voor Transport en Ruimtezaken.

De grote vraag is hoe de Europese liberalen gaan reageren of wat ze in ruil willen voor het opofferen van Bratušek. Zij hoort bij de liberale familie en is een van de vijf liberale kandidaat-commissarissen.

Bratušek lag voorafgaande aan haar hoorzitting voor het EP al niet goed bij veel Europarlementariërs. Zij verweten haar dat zij zichzelf zou hebben genomineerd voor de Brusselse baan. Naar dit handelen loopt een corruptieonderzoek in Slovenië. Het optreden van Bratušek tijdens haar hoorzitting maandagavond was bovendien zeer zwak. Europarlementariërs waren niet onder de indruk van haar plannen voor een Europese Energie-Unie. Zij gaf te veel vage antwoorden.

Over het lot van Bratusek wordt woensdagavond definitief beslist. Dan staat er een stemming gepland, maar het ziet eruit dat alleen de liberalen haar steunen. Bratusek kan ook de eer aan zichzelf houden en zich terugtrekken. Ook de Britse, Spaanse en Franse kandidaats commissarissen staan nog in de wacht. Maar het lijkt erop dat het grootste verzet tegen hen is verstomd.

Terug naar boven