r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Opnieuw een kandidaat-commissaris in de wacht

dinsdag 7 oktober 2014, 8:23
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Opnieuw heeft het Europees Parlement (EP) een kandidaat-commissaris in de wacht gezet. Dit keer gaat het om de Sloveense oud-premier Alenka Bratušek. Zij had maandag een hoorzitting in het EP en volgens de Europarlementariërs was haar optreden zwak.

Bratušek lag voorafgaand aan haar overhoring al onder vuur omdat zij zichzelf zou hebben voorgedragen. In eigen land loopt daarom een corruptieonderzoek naar haar handelen. Tijdens de hoorzitting gaf Bratušek aan dat zij de toekomstige voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, een lijst met drie namen heeft gegeven. Hij heeft mij gekozen, zei Bratušek dan ook.

Bratušek is door Juncker voorgedragen als vicevoorzitter voor de Energie-Unie. De Europarlementariërs waren niet onder de indruk van haar plannen daarvoor. Zij gaf te veel vage antwoorden.

De Sloveense is de zesde kandidaat-commissaris die niet direct door de sollicitatie komt. De Hongaarse, Spaanse, Tsjechische, Britse en Franse kandidaten zijn ook in de wacht gezet. In het geval van de Spaanse kandidaat, Miguel Arias Cañete, moest een extra onderzoek worden gedaan naar zijn belangen. Maandagavond concludeerde de juridische commissie van het EP dat dit in orde was.

Het lijkt er steeds meer op dat er dinsdag of woensdag een deal moet worden gesloten tussen de politieke families in het EP en Juncker over de kandidaten. Het lijkt daarom onafwendbaar dat Juncker tot een herverdeling komt van (delen van) de portefeuilles, wil hij met dit team mensen op 1 november mét de zegen van het EP aan de slag gaan.

Na de laatste hoorzitting dinsdag (van Frans Timmermans) moeten knopen doorgehakt worden. Er staat overleg gepland tussen Juncker en de politieke families.

Terug naar boven